Олександр Сич презентував у Долині збірник праць Степана Бандери “Перспективи Української Революції”

20 січня 2022 року у Долинській центральній публічній бібліотеці відбулася презентація збірника праць Степана Бандери “Перспективи Української Революції”.  Книга – перевидання збірника, який вийшов друком 1978 року у Мюнхені. Її закупила громадська організація “Іститут наукових студій націоналізму” у 2020 році з ініціятиви голови Івано-Франківської обласної ради, заступника голови ВО “Свобода” Олександра Сича.

Власне Олександр Сич написав передмову до книги. У ній намагався спростувати цілу низку міфів, які оточують постать Провідника українських націоналістів.

Презентуючи видання долинянам Олександр Сич відзначив, що твори Степана Бандери читати нелегко, тож книжку осилить не кожен. Найперше, книга для тих, хто хоче більше довідатись про життя та краще зрозуміти світогляд Степана Бандери.

Як розбудувати вільну, незалежну та самостійну державу – це описував у виданні Провідник українських націоналістів. Мене запитали, чи є тут відповіді на запитання, які хвилюються українців зараз? Ні, бо класики українського націоналізму писали про свій час і вирішення актуальних у тому часі проблем. І, попри всю свою інтелектуальність, вони не могли бути провидцями та передбачити всі виклики, які будуть стояти перед українською нацією, та дати на них відповідь. Вони боролися у свій час і своїми методами. А ми маємо шукати власні методи і свої шляхи. Тому ні, книга не дасть всіх відповідей. Але вона допоможе зрозуміти, куди нам рухатися. І головне, дасть нам зрозуміти, що без боротьби нічого просто так нам з неба не впаде”, – резюмує Олександр Сич.

Слід зазначити, перевидання значно осучаснили – тут є глосарій рідковживаних, малозрозумілих і діалектних слів, іменний і географічний покажчики. А за допомогою QR-кодів читач зможе потрапити в онлайн-медіатеку, де зібрано оцифровані видання середини минулого сторіччя, у яких публікувався Степан Бандера. Також тут можна побачити десятки зображень, пов’язаних із життям Провідника і навіть почути його голос.

За словами Олександра Сича, у збірника праць непроста історія. Адже до друку видання готували з 1961 до 1978 року. Над нею працювали два редактори, які знали Бандеру особисто, але через власну смерть не могли завершити роботу. Відтак, світ побачив лише один збірник, хоча, як свідчать документи, планували також і біографію. Найімовірніше, це був лише перший том, адже такі згадки теж є.

Цілком можливо, що колись ми будемо мати ще другий том праць Степана Бандери, а можливо ще й написану його сучасниками біографію”, – відзначає історик.

Після презентації Олександр Сич подарував збірники праці Степана Бандери “Перспективи Української Революції” Долинській центральній публічній бібліотеці.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.