“Український націоналізм” при свічках: у Калуші презентували твори Степана Ленкавського

У четвер, 17 листопада 2022 року, в приміщенні Калуської центральної бібліотеки ім. Т. Шевченка відбулася презентація 1 і 2 томів творів Степана Ленкавського “Український націоналізм”. Організував захід ГО “Інститут наукових студій націоналізму”, а видання калушанам представив його упорядник і редактор, доктор політичних наук, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

У зв’язку з аварійними вимкненнями світла презентація відбулася при свічках.

“Ми сьогодні приїхали з майже малої Батьківщини Степана Ленкавського на майже малу Батьківщину Степана Бандери. І актуально зараз звучить по-бандерівськи: “Ніщо не зупинить ідею, час якої настав”. Коли мені напівдорозі повідомили, що світла немає, все-таки вирішили провести презентацію. Хай це буде наш невеличкий внесок у той фронт боротьби , яка сьогодні ведеться з московським агресором, бо це не тільки війна зброї і хоробрих людей, але й війна ідей. І в цій війні ідей нам крайньо треба знати, на чому ми стоїмо”, – сказав Олександр Сич.

Історик зауважив, що оновлене перевидання творів Степана Ленкавського у чотирьох томах здійснюється в умовах повноцінного введення його імені і творчої спадщини в науковий обіг.

“Степан Ленкавський – несправедливо затінена постать в історії націоналістичного руху. Його по-різному називали: і сумління організації, і професор. Але одним з найзначніших таких означень – монах організації. Він, без перебільшення, не мав нічого свого, ані хати, ані статків, ані сім’ї. Як писав про нього його товариш, професор Микола Климишин: “Всім для нього була ОУН”. І Степан Ленкавський до останку віддав себе їй, а через неї – віддав своє життя Україні. Тому, коли я свого часу почав досліджувати постать Ленкавського, мені було дуже прикро, адже наскільки він був величний, настільки ж був скромний, а тому і лишився майже забутий”, – додав Олександр Сич.

Відзначимо, що до першого тому творів Степана Ленкавського ввійшли його праці з історії українського націоналізму. Вони мають різне первісне призначення – деякі цілеспрямовано містять її виклад, інші були написані в процесі поточної діяльності ОУН і сьогодні є джерелом для її вивчення. Багато із запропонованих матеріалів мають характер внутрішньої аналітики. Вони виявлені в закордонних архівах ОУН і друкуються вперше. Хронологічно праці першого тому охоплюють весь історичний період розвитку українського націоналізму: етап протонаціоналізму, початки організованого націоналістичного руху, передісторію й історію ОУН та її закордонних структур.

До другого тому творів відомого ідеолога та Провідника ОУН, автора Декалогу українського націоналіста Степана Ленкавського ввійшли праці, що становлять ідеологічну та філософську частину його творчої спадщини. Вони широким спектром охоплюють вплив діяча на становлення світоглядних основ ОУН, виховання та політичну освіту її членства, формування внутрішньоорганізаційної системи вишколів, протиборство з більшовицьким колоніальним режимом, викриття його московського коріння й тоталітарної, антигуманної та денаціоналізаційної сутності.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.